I den här kolumnen
kan du se och läsa

Brev från läsare och läkare

samt Bloggar
__________
Brev från läsare och läkare
Sten Sture Skaldeman 70 år
Sten Sture fyller 70 år idag. Han är bortrest men vi kan samla våra gratulationerna så läser han säkert när han kommer hem.
Ett fyrfaldigt leve för dig Sten Sture. Jag lärde känna dig för 7 år sen och du har räddat mitt liv. Utan långrandiga detaljer fick jag läsa manus till din första bok redan våren 2005 och nu sitter jag med din nya kokbok - specialsignerad till mig i min hand.
Tack för en galet bra kokbok.
Den är helt klart det bästa jag sett i genren och det säger inte lite eftersom jag har alla Optimals och en hel del av de andra.
Den är SNYGG – grattis till bra formgivare – den har sin givna plats framme på en bänk i köket eller varför inte på soffbordet.
Den är ROLIG – man skrattar när man läser den (vem skrattar åt en kokbok?)
Den är BRA – var annars får man kolhydrater och fettkvot uträknat vid vartenda recept
Den är MATNYTTIG – jag gillar urvalet av recept – dvs enkla och sådant man verkligen tar sig för att göra, jag som normalt inte använder recept.
Den är INSPIRERANDE – jag känner för att ta itu med mitt liv och börja laga mat igen. Det kändes roligt att mitt leverrecept fick vara med igen! Det såg maffigt ut med bild och allt.
Den är helt klart BÄST och det presterar du året innan du skall fylla 70 och utan att ens har hört Reinfeldts utspel om att jobba till 75!
Go for it - jag är gärna din kollega på LCHF-magasinet i MINST fem år till.
Ha en trevlig resa med frugan så tar vi gratulationerna på riktigt när du kommer hem.
- Margareta
./.

Jag är helt såld på det här sättet att äta, och har lyckas att få min man att göra det samma. Han var väldigt skeptisk. Nu har han en fråga: hur får han stopp på viktnedgången? Han är orolig att han ska försvinna!
- Nina
./.

För två år sedan tog jag 110 enheter långtidsinsulin och 3x10 enheter måltidsinsulin. Jag vägde 112 kg vid 176 cm längd. Mitt midjemått var 124 cm. Jag fick ta fyra blodtryckstabletter om dagen, samt ett antal värktabletter. Jag mådde kort sagt allmänt dåligt.
Då råkade jag knäppa på norsk TV. Där uppträdde en före detta tjockis vid namn Skaldeman. Han hade gått ner 65 kg i fett genom att äta biff, bacon och feta såser. Inslaget var inte mer än tre minuter långt, men det räckte för att övertyga mig. Dagen efter beställde jag Skaldemans böcker och nu är jag frisk.
Idag väger jag drygt 85 kg. Mitt blodtryck har gått ner, ledtabletterna är borta och jag har inte ont. Förut tog jag 140 enheter insulin om dagen, sedan två år tillbaka är jag insulinfri. Att bli insulinfri tog ett knappt halvår. Idag har jag ett helt normalt långtidsblodsocker, utan medicin. Mitt midjemått idag är 96 cm och det kommer att krympa några centimeter till.
Tack, Skaldeman!”
Lars-Evert Wilhelmsson
./.

Hej, Sten Sture!
Jag vill gärna ge dig mina hälsovinster. När jag 2007 hade högt socker vid två på varandra följande mätningar blev jag klassad som diabetiker typ-2. Jag valde att försöka kostbehandla, eftersom jag redan höll på med bantning. Under året lyckades jag gå ner ytterligare 8 kg och i februari -08 vägde jag 106 kg. Då var jag nyss fyllda 63. Det var då jag blev presenterad dina böcker av en affärskollega.
Jag läste “Ät dig ner i vikt” och den 1 mars startade jag min hälsoresa, tack lov! Jag har även köpt din GI-Noll! tre gånger. Två har jag gett bort till människor som behöver den och min tredje har jag haft utlånad mest hela tiden och inte hunnit läsa den än.
Tillbaka till min hälsa. Då jag fick min "dom" åt jag prostatamedicin, artrosmedicin, statiner och brufén som smärtstillande för ledbesvär. Idag äter jag B-calm och E-vitamin.
Jag har gått ner 29,4 kg varav de senaste 17 på din kost. Mitt Hba1c ligger nu på 4,6. Övriga värden ska tas i början av nästa år. Det känns som om jag kommer att leva tills jag blir 90 och då dö knull och full (blev de rätt nu?)
mvh
Bertil Lind, bokförläggare
./.

Hej Sten Sture
Har du fått 10.000 brev/mail så kommer här nr 10.001.
5 veckor in i very low carb. Vägde 140 kg (62 år), orkade inte gå 50 meter, andfådd+ värk i alla leder. Väger man så mycket så är man övertygad att andfåddhet och värk beror på övervikten.
Så var det inte alls, redan efter en vecka försvann både värk och andfåddhet.
Jag började med detta för att gå ner i vikt och hade inte en tanke på att det skulle ge så omedelbara hälsovinster, att jag helt enkelt var kolhydratförgiftad.
Somnar på 3 sekunder på kvällen, vaknar av mig själv 7 på mogonen. Vaknar som ett spädbarn,slår upp ögonen och är klarvaken. Jag får mer gjort på EN dag nu än på en vecka tidigare.
Jag kan ärligt säga att under hela mitt liv har jag inte känt mig helt frisk mer än en handfull dagar.
Jag har alltid haft lite ont någonstans. Humöret, visst jag har känt mig glad ibland, men då har det mera varit en manisk glädjeföljd av perioder av nedstämdhet. Nu känner jag mig bara lugn och tillfreds, en inre frid som jag aldrig känt tidigare.
Placebo? Inte, jag förväntade och visste inget om dessa hälsovinster.
Detta är ett mirakel.
Jag ser på bilden att du varken har skägg eller vit klädnad, annars hade jag haft mina misstankar...
Lars Roth
./.

Hejsan Sten-Sture!
jag är en utav de lyckliga som mailar dig för att berätta om mina framgångar! Efter att ha läst dina böcker och fått peppning från omgivningen vart jag mer bestämd än någonsin att jag ville ändra på mitt liv!
Jag är 21 år, 170 cm lång, pluggar till sjuksköterska och vägde 107 kilo som mest. Mådde verkligen dåligt fysiskt och psykiskt.
Sedan kom jag i kontakt med dina böcker och nu har jag gått ner till 86 kilo. Det är ju som sagt fortfarande en bit kvar, men jag är på god väg och trivs som fisken i vattnet!
Tusen tack för jättebra böcker! Gillar verkligen ditt sätt att skriva så rakt och ärligt. Inga typer av genvägar eller bortförklaringar. Kroppen fungerar som den gör, köp konceptet eller förbli fet!
Med Vänlig Hälsning
Emmie>
./.

Hej !!
Vill bara berätta att jag för 10 veckor sen (nu på måndag) började med din diet. Då vägde jag 132 kg, nu väger jag 112. Jag har gått ner 20 kg på tio veckor, tror knapp att det är sant!
Det mest anmärkningsvärda är att jag inte varit hungrig eller känt någon svårighet att undvika det dagliga fikabrödet på jobbet tex.
Superhärligt!!
Tänker fortsätta med strikt Skaldeman i en månad till, sen skall jag prova att lägga till en smula kolhydrater för att se hur kolhydratkänslig jag egentligen är.
Är oerhört tacksam!! Boken har verkligen förändrat vårt liv. (Min man har också tappat ca 14 kg redan)
Marléne
./.

Hej!
Vill passa på att skicka ett stort tack till dig för denna superbok och diet. Har nu ätit denna diet i en månad och gått ner 12 kilo samt mår kanonbra. Blivit mycket piggare och mer vaken.
Tusen tack
Inga-Lill>
./.

Vad vi äter är viktigt för hälsa och sjukdom. Många med depression, ångest och sömnbesvär har nytta av att sluta med socker, minska intaget av kolhydrater och inte äta för lite fett.
- Bo H Jonsson, med dr, överläkare
./.

Nu när folk insett att det inte är fett utan kolhydrater man blir fet av, får jag ofta frågan från mina patienter vad man skall ersätta socker, potatis, pasta och bröd med i matlagningen. Därför är den här boken rätt produkt på exakt rätt tid att sätta i händerna på dem som vill laga sin egen riktiga mat.
Åsa Larsson, Distriktsläkare
./.

Man behöver bara se sig om i samhället för att upptäcka att folk äter och dricker överallt och alltid. I väntan på tåget, bussen, flygplanet eller taxin äter man och dricker. Och det är praktiskt taget bara bröd, pasta, ris eller pizza man äter, nedsköljt med söta drycker. Den medicinska vetenskapen har ju lärt folk att av fett blir man fet och sjuk och därför får ingenting innehålla något fett. Detta har medfört att den traditionella ”måltiden” där man satt ned och med andra åt riktig lagad mat har försvunnit och fetman breder ut sig explosionsartat.
Därför fyller en sådan här kokbok en alldeles extra viktig funktion just i vår tid. Här får man lära sig att laga riktig och god mat, undvika det mesta av kolhydrater och inte vara rädd för fett, ett ämne som människan ätit under årtusenden före de moderna kostrekommendationerna och som aldrig skapat några problem vare sig för vikten eller hälsan".
Christer Enkvist, Landstingsöverläkare
./.

Doktor Tore Perssons hälsoråd
Lär Dig noga skillnaden mellan begreppen "Fest" och "Vardag".
När det är "Fest", är det Fest! När det inte är "Fest", är det "Vardag".
Vid "Vardag" gäller följande:
1.
När Du är hungrig: Ät Mat!
2.
När Du är törstig: Drick vatten!
3.
När något smakar sött: Spotta ut!
4.
Rör Dig: Ofta. Länge. Utomhus. Varje dag.
5.
När "Det Stora Suget!" kommer: Se punkt 2. ovan.
6.
Bevara Ditt lugn, ingen panik!
7.
Besinna: Dina barn gör inte som Du säger. Dina barn gör som Du gör!
- Tore Persson, leg läk, Stockholm
________
Från bloggen

LCHF – LIVSFARLIGT!
Hej,
Ja – det är sant. LCHF är livsfarligt! För det gör att du kan göra mer saker i livet, och när man gör mer saker så är risken för att skada sig avse-värt! Det är mycket säkrare att sitta hemma på sitt feta arsel som jag gjorde i 28 år.
Okej, ni förstår att jag är sarkastisk nu – LIVET LEKER! Här kommer lite pepp-bilder som kanske kan motivera någon. Personligen fungerar det iaf jävligt bra för mig att se dessa bilder, för det är så lätt att glömma vilken heavy hit´er jag var för dryga året sedan. USCH!
________

Jag blev nyligen rekommende-rad en kokbok av Sten Sture Skaldeman, och köpte “Ät dig ner i vikt“. Vissa kläder verkar nämligen ha krympt under 2009, så det var dags för mig att krympa lite också. Jag provade LCHF för två år sedan, varpå jag gick ner tio kg på ungefär två månader. Att det fungerar på mig är jag därför tämligen säker på, men jag ville ha lite mer fakta om vad som egentligen händer. Så enkelt som att man går ner i vikt om man äter mycket fett och lite kolhydrater är det inte riktigt. Tyvärr var det inte en kokbok, men den var mycket läsvärd ändå.
________
Matlista
Sitter och skriver klart veckans matlista och måste bara säga att Skaldemans senaste kokbok känns sååå lyx!!! Inte bara recepten utan hela utformningen från format till typsnitt till recep :) Me like!!!
________
Hans hälsoplan är uppdelad i tre olika grupper anpassade efter hur kolhydratskänslig du är. Du väljer grupp och därmed ...
________
Posted on söndag, 19 februari, 2012 by Cathrine

LCHF äntligen ute ur gardero-ben.

Länge ansåg man att LCHF var en sekt och dess anhängare således suspekta sektmedlem-mar.

Nu är det äntligen dags för denna livsstil att komma ut ur garderoben och bli rumsren.

En av de första, och fortfa-rande en av de bästa föres-pråkarna, är nu aktuell med ny kokbok.

Skaldeman har gjort det igen. Mycket snyggt, dessutom.
________